Pardus Linux 17 kurulumu

Kurulum için Pardus iso’suna buradaki linkten direkt erişebilirsiniz. Kurulumu VirtualBox sanal makinesi üzerinde gerçekleştireceğimiz için iso dosyasını dvd medyaya yazmadan direkt kullanabileceğiz.

Kuracağımız versiyon Pardus’un yine Debian işletim sistemini temel alan 17.0 versiyonudur. Pardus işletim sistemi oldukça düşük sistem gereksinimine sahiptir . Bu nedenle nefes alabilen her bilgisayara kurulabilecek bir işletim sistemidir. Sürüm notlarına göz atmak isterseniz buradaki linkten erişebilirsiniz.

 

1
Artık kuruluma başlayalım. Önce kurulum sırasında kullanacağımız VirtualBox üzerinde bir sanal makine oluşturalım. Görüntüdeki gibi “New” yani “Yeni” butonunu tıklayarak sanal makinemize bir isim verelim ve ilerleyelim.

 

 

2
Şimdi sıra sanal makinemizdeki çalışacak Pardus için ayıracağımız ram miktarını ayarlamaya geldi. Bu değer sizin bilgisayarınızın ram miktarını geçmemelidir. Bu yüzden kırmızı ile işaretli alanın altında bir değer vermemiz gerekir. Toplamda 1 ya da 2gb ram rahat bir Pardus kurulumu için yeterli olacaktır. 512Mb ise Pardus’un minimum ram gereksinimine tekabül eden değerdir. Ancak eğer Pardusu aktif şekilde kullanmak niyetindeyseniz ram miktarını minimum 2gb olarak atamanızda yarar var. Tabi benim bilgisayarım toplamda 2gb rame sahip olduğu için 1gb ram atayarak devam ediyorum.
3
Ardından sanal makinemiz için bir sanal disk oluşturmamız ve bu sanal makinenin boyutunu ayarlamamız gerekiyor. Görüntülerdeki gibi ilgili uygun değerleri girerek devam ediyoruz.

4

 

 

5
Dinamik bir disk kalıbı oluşturmak bilgisayarınızın disk alanını gereksiz şekilde etkilememek için önemlidir. Bu yüzden en üstteki seçenek ile devam ediyoruz.
6
Şimdi oluşturduğumuz sanal makinenin sanal diskinin boyutunu belirleyeceğiz. Minimum 8gb yeterli olacaktır. Ancak mümkünse bu değeri biraz daha yüksek tutmakta yarar var.

Eğer aşağıdaki ekrana düştüyseniz herşey yolunda gitmiş ve sanal makinemiz kurulum için hazır duruma gelmiş demektir. Yine aynı adımları izleyerek farklı işletim sistemlerini fiziksel olarak bilgisayarınızda bir değişikleğe gitmeden pratik bir şekilde deneyebilirsiniz.

“Start” yani “Başlat” butonunu tıklayarak sanal makinemizi çalıştıralım ve açılan pencereden indirmiş olduğumuz Pardus iso’sunu seçerek devam edelim.
7

Kurulum ekranı nihayet artık karşımızda. Kur seçeneğine gelerek devam ediyoruz.

8

 

9
Dil seçimi, bölge ve dil ayarları karşımıza çıkacak. Kullanmak isterdiğimiz uygun seçeneklerle devam ediyoruz.

10

11

Bilgisayarımıza bir hostname yani ağ adı veriyoruz.
12

Alan adı kısmına yerek makine anlamına gelen localhost bilgisini girebilir ya da boş bırakarak devam edebilirsiniz.
13

Pardus’ta oturum açarken kullanacağımız hesap bilgisini tanımlıyoruz.
14

15

Şimdi sıra daha önce oluşturduğumuz sanal diski seçerek biçimlendirmeye geldi.
16

Linux’da yeniyseniz ve aşağıdaki görüntü ile ilgili bir fikriniz yoksa ilk seçeneği seçerek devam ediyoruz.
17

Disk bölümlemesini tamamlamak için görüntüdeki seçenekle devam ediyoruz.
18

Disk bölümleme işlemi fiziksel bir bilgisayarda yapılırken dikkatli şekilde yapılmadığı taktirde veri kaybına uğrayabilirsiniz. Bu nedenle son bir kez soruluyor. Herşeyden eminsek “evet” seçeneği ile devam ediyoruz.
19

Şu ana kadar kurulum için gerekli olan tanımlamaları gerçekleştirdik. Şimdi ise kurulum dosyaları bilgisayarımızın sanal diskinde oluşturduğumuz bölüme kopyalanıyor ve Pardus Linux kuruluyor.
20

Bu ekranda Pardus’un güncelleme ve paket kurulumları sırasında kullanacağı adres tanımlanmaktadır. Devam diyerek sonraki ekrana geçiyoruz.
Pardus için malesef görüntüdeki dışında bilinen bir alternatif depo bulunmuyor. Ancak yaygın olarak kullanılan işletim sistemlerinde alternatif depolar kullanıcılar için ciddi bir avantaj sağlıyor. Temennimiz Pardus’un da başarısı ile bu seviyeleri görebilmesi.
21

Grub önyükleyici Linux’un açılış seçeneklerini barındıran uygulamadır. Eğer bilgisayarınızda farklı bir işletim sistemi de kurulu ise hangi işletim sistemini açmak istediğinizi soran uygulama Grub’tur. Evet diyerek devam ediyoruz.
22

Grub önyükleyiciyi daha önce tanımlamış olduğumuz disk bölümüne kuracağız. Sanal diski seçerek devam ediyoruz.
23

Grub’un da kurulmasıyla birlikte kurulumu tamamlamak üzereyiz.
24

Şimdi ise tamamlanan kurulumu başlatmak için devam diyoruz. Sanal makinemiz bu kez iso’dan değil gerçekleştirmekte olduğumuz Pardus Linux’tan boot ediliyor olacak.
25

Az önce bahsettiğimiz Grub şimdi karşımızda. Enter ile devam ediyoruz.
26

27
Oturum açmanın zamanı geldi.
Ve nihayet kurulumu tamamladık. İşte Pardus Linux 17 karşımızda. Keyifli Parduslar!

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir