Snap Kurulum ve Kullanımı

Snap kurulum ve kullanımı’na geçmeden önce buna neden gereksinim duyabileceğimize kısaca değinelim.

Debian temelli Ubuntu, Linux Mint ve Redhat temelli Fedora gibi popüler dağıtımlar için istediğiniz uygulama ya da paketi dağıtımın deposunda bulmak kolaydır. Ancak bu durum yukarıda saydıklarımız dışında bir dağıtım kullanıyorsanız ve henüz işletim sisteminizin deposuna girmemiş, paketlenmemiş bir uygulamadan mahrum kalacağımız anlamına gelmez. Örneğin, KDE ya da Gnome için kurulumla birlikte gelen eposta istemcisi Evolution ya da Thunderbird uygulamalarıdır. Ancak Arch Linux ya da farklı bir dağıtım kullanıyorsunuz. Ve de bu iki eposta istemcisi dışında bir uygulama kullabilmeniz de mümkün. İşte Snap burada işinize yarıyor. Snap desteklediği birden çok Linux dağıtımı sayesinde universal bir paket deposu olarak yola çıkmış bir projedir.

Ubuntu 16.04 LTS sürümü ile birlikte gelen Snap aşağıdaki Linux dağıtımları ve bunların türevi dağıtımlar tarafından desteklenmektedir. Ben kurulumu bir süredir KDE Plasma ile birlikte keyifle kullandığım Manjaro Linux üzerinde yapıyor olacağım. Ancak Arc Linux ve türevi diğer dağıtımlarda da kullanmamız gereken komutlar birebir aynı komutlardır. Diğer dağıtımlar içinse buradaki linkten Snap kurumum yönergelerine ulaşabilirsiniz.

Snap’i nasıl kuracağımıza ve kullanacağımıza gelirsek;

[pastacode lang=”bash” manual=”sudo%20pacman%20-Sy%20snapd” message=”” highlight=”” provider=”manual”/]

Ardından aşağıdaki komutu çalıştıralım.

[pastacode lang=”bash” manual=”sudo%20systemctl%20enable%20–now%20snapd.socket” message=”” highlight=”” provider=”manual”/]

Şimdi UbuntuOne hesabımızı oluşturarak oturum açalım. Buradaki linkten ilgili sayfaya erişerek ücretsiz olarak hesabınızı oluşturabilirsiniz. Ardından aşağıdaki komutlarla terminal üzerinden snap hesabımıza giriş yapalım.

[pastacode lang=”bash” manual=”sudo%20snap%20login%20snapkullaniciadiniz%40kullaniciadiniz.com” message=”” highlight=”” provider=”manual”/]

Snap “Hello” kurulumunu yapalım.

Kurulum tamamlandı.

Şimdi sıra konuya girerken bahsettiğimiz alternatif eposta istemcisini kurmaya geldi. Daha önce Mailspring’i denediniz mi? Mailspring’i Snapd üzerinden kurmak için aşağıdaki komutu kullanıyoruz.

Hepsi bu kadar.

Keyifli günler!

 

Kaynaklar:

Tutorials.ubuntu.com

www.w3.co.uk

 

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir