Fedora 26 Workstation Linux Google Drive kurulumu

Google Drive ve OneDrive uygulamaları belgelerimize farklı lokasyonlardan erişmeyi mümkün kılarak hayatımızı kolaylaştıran uygulamalar. Belgelerinize oturum açtığınız cihazlarınızdan tek tıkla erişebilmek ve kaybolmasını istemediğiniz belgelerinizin güvende olduğunu bilmek güzel şey. Google Drive için bu konfora Linux işletim sistemlerinde de sahibiz. İş için aktif olarak Fedora Workstation kullanan biri olarak kurulum ekran görüntülerini alarak makale haline getirmek istedim. Bu konuda bir Türkçe kaynak göremediğim için umarım yararlananlar olur.

Fedora Linux’ta Google, Microsoft gibi online hesaplarımızı tanımlayabileceğimiz bir ekran bulunuyor. Önce bu menüyeden Google Drive hesabımızı Gnome’a ekleyeceğiz.

“Settings / Ayarlar” sonra “Online Accounts / Online Hesaplar” menüsünden Google’ı seçerek hesap bilgilerimizi giriyoruz.

Ancak yapacağımız işlem için akıllı telefonumuza Google hesabımızı eklerken yaptığımız gibi bir uygulama şifresi oluşturmak değil bunun yerine rest api ile entegrasyon sağlandığı için aktivasyon kodu kullanmak olacak. Bu nedenle direkt olarak Google hesabımızı Gnome’a eklemiş olmamız gerekiyor. Hesabımızı ekleyelim.

Google hesap parolamızı giriyoruz. (Uygulama kodu değil!)

Eğer varsa iki adımda kimlik doğrulama ile hesabımızı doğrulamamız isteniyor. Bu adım kurulumla değil Google hesabımızın güvenliği ile ilgili ilave bir güvenlik adımıdır. Eğer hesabınız için aktif değilse mutlaka etkinleştirmeniz önerilir.

Şimdi Google hesabımıza erişim izni vermemiz gereken Gnome için hangi izinlerin söz konusu olduğunu görüyoruz.

Eposta hesabımız, takvim gibi uygulamalar da bu sayede Google Drive ile birlikte Fedora Linux’a eklenmiş olacak. “Allow / İzin ver” diyerek devam ediyoruz.

Şimdi ise hangi uygulamaları Gnome ile senkronize etmek istediğimiz soruluyor. Uygun gördüğümüz seçeneklerle devam ediyoruz.

Google hesabımız için Gnome’a yetki vermiş olduk. Ancak Google Drive’ın Windows ve Mac OS X için senkronizasyon işlevini gören kurulabilir uygulaması Linux için henüz bulunmadığından “Grive” isimli uygulamayı kullanacağız. Birkaç alternatifi olsa da daha pratik olduğunu değerlendirdiğim için Grive uygulaması ile devam ediyorum.

Uygulamayı Yumex ya da Software uygulamasında “grive2” şeklinde search ederek görsel olarak kurabilirsiniz.

Bunun yerine daha pratik ve kısa bir kurulum ise aşağıdaki komutla mümkündür.

[pastacode lang=”bash” manual=”sudo%20dnf%20install%20grive2″ message=”” highlight=”” provider=”manual”/]

Şimdi sıra Grive uygulamasını çalıştırarak Google aktivasyon kodumuzu kullanmaya geldi. Google Drive’daki belgelerimizin /root yani kök dizinine download edilmemesi ve kök dizinindeki sistem dosyalarının da Google Drive upload edilmemesi için önce terminalde cd /home/kullanıcıadiniz/ komutu ile home dizinine geliyoruz. Sonra şağıdaki komutla ilerliyoruz.

[pastacode lang=”bash” manual=”grive%20-a” message=”” highlight=”” provider=”manual”/]

Kod çıktısında ortaya çıkan terminal linkini kopyalayarak web browserın adres satırına yapıştırarak enterlayın ve Google hesabınızda oturum açın. Grive uygulamasına “Allow” butonu ile izin vererek görebileceğiniz aktivasyon kodunuzu kopyalayın.

Az önce kopyaladığınız aktivasyon kodunu terminale yapıştırarak enterlayın. Eğer görüntüdeki gibi upload metinlerinin aktığını görüyorsanız bir hata almamış ve işlemi tamamlamış olmalısınız.

Senkronizasyon devam ederken masaüstünüzde ve home dizininizde Google hesabınız için bir kısayol oluştuğunu göreceksiniz. Tıkladığınızda ise Google Drive dökümanlarınıza erişebileceksiniz. Mevcut haliyle Google Drive’ın kullanımı tıpkı Windows ve Mac OS X platformlarında olduğu gibi kısıtsızdır. Linux için yazma izni v.b. farklı bir işlem gerekmemektedir. Google Drive dizininize sorunsuz şekilde belge yazabildiğinizi ve lokal olarak belgelerinizi açarak kaydedebildiğinizi göreceksiniz.

Hepsi bu kadar. Artık Fedora Linux’ta bu klasör içine atacağımız belgeleri Google Drive hesabımızla otomatik olarak senkron edebiliyor durumdayız.

Keyifli Linuxlar!

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir