Eski inbox’ı G Suite’a taşımak

Dün akşam alan adım üzerinden kullandığım kişisel eposta hesabımın verimliğini artırmak adına ne yapabilirimi düşünürken aklıma eposta hesabımı Google G Suite’a taşımak geldi. Ne de olsa 14 gün ücretsiz deneme ve sonrasında aylık 5$’lık bir maliyeti var, neden olmasın dedim ve işe koyuldum.

Önce G Suite deneme hesabını aktif ettim ve ardından oldukça pratik bir şekilde adımların Google tarafından yönlendirildiğini gördüm. Aradan yarım saat geçmemişti ki kendimi CloudFlare’de mx ve txt kayıtlarımı eklerken buldum. Ve derken G Suite testlerini tamamladı ve hesabım aktif oldu. Sonra kişisel alan adımı alışkın olduğum Gmail aşinalığıyla açtığımda gördüğüm tertemiz sayfa ile köşeli bir jetonun düşerken çıkarabileceği sesleri duyar gibi oldum.

Herşey iyi güzeldi de epostalarım eski inbox’ta kalmıştı. Bu benim için göz ardı edilebilir bir durumdu. Çünkü pek aktif kullandığımı söyleyemeyeceğim hesabımda birkaç yazışmadan başka birşeyim yoktu. Üstelik telefonumda bütün iletilerim olduğu gibi duruyordu. Ama ben tabi en kötü ihtimali düşünerek “varsayalım ki iletilerimi almam gerekiyordu, ne yapmalıydım?” dedim ve işe koyuldum.

Bu iş için Google zaten biraz kafa yormuş ve G Suite üzerinden kolay bir şekilde migration işlemini yapabiliyorsunuz.

Admin panelde oturum açtığınızda “kuruluma başla” seçeneği de sizi işlem için yönlendiriyor olacak. Ancak direkt olarak admin panelde görüntüdeki gibi “Veri taşıma” yı tıklayın.

Taşımak istediğiniz veriyi seçerek devam edin.

Taşıma kaynağı, bağlantı protokolü ve hesap erişim bilgilerinizi girin.

Taşıma seçeneklerimizi belirliyoruz.

Daha önce G Suite hesabımızı tanımlarken oluşturduğumuz hesap bilgisini ekleyerek devam ediyoruz. Görüntüdeki gibi sağ alt köşedeki menüden “Kullanıcı ekle” yi tıklayarak işleme dahil etmemiz gerekiyor.

 

Kaynak ve hedefi belirterek devam ediyoruz.

Taşıma işlemi başladı. İşlem inbox’ınızın boyutuna göre değişecektir.

Henüz Google’ın gönderdiği 3 iletiden ibaret olan yeni inbox’ımız ne kadar da sade duruyor.

Taşıma işleminin ilerleyişini sayfayı yenileyerek görebilirsiniz.

 

Tamamlandığında görüntüdeki gibi işlem tamamlandı uyarısını alacaksınız.

Artık G Suite’ın Gmail’ine dönerek verimiz taşınmış mı bir bakmanın zamanıdır.

Eğer eski sunucunuz sadece POP desteğine sahipse malesef yukarıdaki gibi migration işlemini admin panelden yapamıyoruz. Exchange ve IMAP desteğine sahip bu çözüm işimize yaramıyorsa okumaya devam edebilirsiniz.

Bu durumda da asıl senaryom bu olsun dedim ve önce eski inbox’ımda oturum açarak iletilerimi nasıl dışarıya alabileceğime baktım. Gördüm ki “Horde” üzerinde sağ tıklandığında .mbox uzantısıyla veriyi export edebiliyor. Daha sonra export ettiğim .mbox arşivini Outlook ile direkt olarak alamayacağımı gördüm. Devamında ise TechNet‘te arşivi mbox tan pst’ye convert edebilen MboxExport isimli uygulamayla karşılaştım.

Bu küçük ama işe yarar uygulamayı birkaç next ile basitçe kurdum ve çalıştırdım.

Uygulama demo versiyonda çalıştığı için kısıtlı çalışacağından iletilerimin hepsini alamayabilirdim. En azından bu yöntemle. Ardından uygulamanın ürün sayfasından 35$’lık satınalma fiyatını gördüm ve “iyiki çok lazım değil” diyerek devam ettim.

Uygulamayı çalıştırdıktan sonra görüntüdeki gibi “Browse file”  ve ihtiyacım olan “PST” yi tıklayarak işlemi başlattım. 1-2 dk. kadar sonra arşivim PST olarak karşımdaydı. Ancak “Sana 20’den fazla eposta yok, bana para ver” der gibi küçük bir uyarı ile tabi.

Artık PST arşine sahip olduğum için Outlook’a import ederek neyim var neyim yok bir bakayım dedim. Outlook’ta “Dosya”, “Aç ve dışarı aktar” ve “Outlook veri dosyası aç” ile devamında PST arşini seçerek arşivi Outlook’a almış oldum. Ama elbette bu offline arşivin arşivlikten çıkıp güncel inbox’ım olan Gmail’e taşınması gerekiyordu. Bunun için de şuradan “G Suite Migration for Microsoft Outlook” eklentisini indirdim ve çalıştırdım. Uygulama bir Outlook eklentisi olarak hesabımızda oturum açarak iletilerimizi G Suite’a import edebilecekti.

Bunun için eklenti üzerinde hesabımızda oturum açmamız,

Ve açılan browserdan G Suite üzerinden uygulamaya izin vermeliydim.

 

Uygulama izinlerini verdikten sonra eklentiye dönerek görüntüdeki gibi az önce tanımladığım hesabımı tıkladım ve tüm verileri taşı ile devam ettim.

Eklenti kişiler, takvimler ve iletiler olarak verileri gruplandırarak seçmemize izin veriyor. Aktarmak istediğiniz başlıkları seçerek devam edebilirsiniz.

Zaten oldukça az iletim olduğu için 2 dk geçmeden işlem tamamlandı.

Gmaili açıp kontrol ettiğimde iletilerim inbox’a düşmeye başlamıştı.

Taşıma tamamlandı uyarısını gördükten sonra uygulamayı kapatarak hiç te derinden olmayan bir oh çektim ve “hee demekki böyleymiş” dedim.

Keyifli günler 🙂

 

 

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir