ERPNext kurulumu (Google Cloud)

Google Cloud, Azure ve AWS çözümleri için ciddi bir alternatif. Bunu bugün ilk kez Google Cloud’u deneme şansı bulmuşken farkettim. Durum her ne kadar beklentilerinizle ilişkiliyse de eğer bulut bilişime bir şekilde ilgi duyuyorsanız denemenizi tavsiye ederim.

ERPNext, kullanıcılar, geliştiriciler ve servis sağlayıcıların bir araya gelerek katkı sağladığı “ERPNext Foundation” tarafından geliştirilmekte ve desteklenmekte olan bir çözümdür.

Üretim, hizmet, perakende, dağıtım, eğitim, tarım, sağlık hizmetleri, kar amacı gütmeyen kuruluş ve STK’ların ihtiyaçlarına yönelik tam bir ERP çözümüdür.

Açık kaynak kodlu ERP uygulamarı arasında oldukça popüler olan ERPNext bir ERP uygulamasında bulunması gereken bütün modüllere sahiptir. ERP uygulamalarında uyarlama sürecinin ilk ciddi adımı olan ürün ağacı tanımlama işlemlerinden başlayarak CRM modülünün hayata geçirilmesiyle dört dörtlük bir ERP çözümüne dönüşecektir. Ancak unutulmamalıdır ki tıpkı ücretli olan diğer ERP uygulamalarında olduğu gibi açık kaynak kodlu ERP çözümleri de tercih edilmeden önce işletmeye uygunluğu işletme yapısı ve kültürü göz ardı edilmeden incelenmelidir. Aksi durumda etkin ve doğru şekilde kullanılmayan bir ERP uygulaması bir işletme için acı deneyimleri de beraberinde getirebilir.

Bir ERP uygulamasının uygulanabilir olması için localization olarak ifade edilen yerelleştirme özelliğinin bulunması bir gerekliliktir. Localization ise dil desteği ve yerel muhasebe sistemi ile uygunluk olarak kısaca ifade edilebilir. ERP uygulamasının bir ülkenin muhasebe sistemi ve resmi dili ile uyumlu olmaması kritik bir sorundur. ERPNext’i kurulum için tercih etmemizin bir nedeni işte bu localization’ın Türkçe ve Türkiye’de uygulanan muhasebe sistemi ile uyumlu halde olmasıdır.

Kısaca diğer bazı özelliklerine değinecek olursak; ERPNext web tabanlı bir uygulamadır ve bu nedenle altyapı ihtiyaçları yüksek değildir.

PayPal ve Razorpay ödeme yöntemleriyle; LDAP ve Oauth ve sosyal medya kimlik doğrulama yöntemleriyle; yedekleme tarafında ise Amazon S3 ve Dropbox ile kolayca entegre edilebilir şekilde tasarlanmıştır.

Ana ERP modüllerine entegra olarak ERPNext ile destek, bakım, proje ve CRM modülleri birlikte gelir. Tamamen ücretsiz olan ERPNext için tek gideriniz gereksinim duyduğunuzda destek ve yazılım danışmanlığı ve cloud ya da donanım / işletim sistemi altyapısı ihtiyacıdır. ERPNext açık kaynak kodlu işletim sistemleri üzerinde çalışabildiği için altyapı tarafında da lisans maliyetiniz yoktur. Açık kaynak kodlu ERP çözümlerinin tercih edilmesinin temel nedeni de sağlamakta olduğu bu maliyet avantajıdır. Dünyada yaygın olarak kullanılan bir çok ERP uygulaması gibi ERPNext’te ABD menşeili bir üründür. Aynı zamanda ülkemizin aksine Kuzey Amerika ve özellikle son yıllarda yaşanan ekonomik daralma nedeniyle Avrupa’da açık kaynak ERP çözümleri kamu kurumları da dahil olmak üzere çok ciddi oranlarda kullanılmaktadır.

Atacağımız adımları kısaca özetleyecek olursak;

Google Cloud hesabımızda oturum açacak ve ERPNext’i tıklayarak diğer basit adımları gerçekleştireceğiz. ERPNext diğer bir çok çözümü de beraberinde sunan Bitnami tarafından cloud için optimize edilmiş bir iso kalıbı olarak arka planda Debian 9.0 stable üzerinde çalışıyor olacak.

Google Cloud’un cloud.google.com üzerinden erişebileceğiniz adresinde buradaki linki tıklayarak ücretsiz 12 aylık deneme hesabınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. 300$’lık bu deneme hesabı eğer çok girişimci değilseniz size de muhtemelen birkaç ay yetecektir.

Deneme hesabınız aktif edilirken görüntüdeki gibi kısa bilgilendirmeler görüyor olacaksınız.

Kredi kartı bilgilerinizi tanımlamanız istense de kartınızdan sizden habersiz olarak bir ödeme alınıyor olmayacak.

“Cloud Launcher” sanal makine ve servislerimizi tanımlamamızı sağlıyor olacak.

In-memory teknolojisi ile gelen SAP HANA’nın express sürümünden WordPress’e kadar geniş bir kaynak deposunu elinizin altında bulacaksınız.

Bu kadar seçenek arasından ERPNext’i bulmak biraz zaman alabilir. Bu nedenle uygulamayı search etmekte yarar var.

Bitnami’nin hazırladığı Debian 9.0 stable sürüm üzerine inşaa edilmiş ERPNext bize aylık olarak tahminen 24,67$ maliyet getirecekmiş. Bu hesaba göre tam 12 ay boyunca uygulamayı 300$’lık demo kredimizden kullanabiliyor olacağız.

“Compute Engine’de başlat” butonunu tıklayarak hesaplanan tutar detayını görebilirsiniz. Görüntüdeki gibi aylık 10.4$’lık bir sürekli kullanım indirimi yansıtılmış. Bu sayede normalde 34,67$ olan hesaplanan maliyetimiz 24,67$ olarak hesaplanmış.

Sonraki adımda projemizi isimlendirelim.

“Oluştur” butonunu tıkladığımızda 10-15 sn. kadar sürecek sanal makinemizin oluşturulması aşaması başlamış oluyor.

Disk tipi ve boyutu, network ve firewall seçeneklerini bu ekranda değiştirebilirsiniz. Aynı zamanda sağ tarafta Bitnaminin Debian 9.0’a entegre ettiği diğer uygulamaları görüyorsunuz.

“Dağıtın” butonunu tıkladığınızda kurulum başlamış olacak ve sırasıyla Debian 9, servisler ve ERPNext kurularak servisleri çalışmaya başlıyor olacak.

Kurulum ve yapılandırma tamamlandığında görüntüdeki gibi sağ tarafta erişim bilgilerini görüyor olacaksınız.

Size tahsis edilen IP adreslerine browser üzerinden erişmek dışında admin panele SSH ile de erişebilirsiniz.

“Admin URL” i tıklayarak ERPNext te oturum açalım ve yapılandırmaya başlayalım

Oturum açtıktan sonra uygulama bize şirket bilgilerimizle birlikte, müşteri, hedef bütçemiz, varsa şirketimiz için antetli kağıdımız ve tedarikçilerimiz ve ürün/hizmet kalemlerimizi soruyor. İlgili bilgileri tanımlayarak devam ediyoruz.

ERPNext kullanıcılarını tanımlıyoruz. Ekibimiz çok geniş olduğu için bu ekranda çok vakit harcadım 🙂

Kurulum sırasında geçici olarak tanımlı gelen eposta hesabını kendi eposta hesabımızla değiştirmemiz isteniyor.

Kurulumu tamamladık. Şimdi dashboard’umuza giderek şöyle bir bakınalım.

ERPNext arayüz dili ve kullanıcı bilgilerimizi güncelleyelim.

Ardından da ihtiyaç duyabileceğimiz diğer modülleri de dashboarda ekleyelim.

Şimdi de Google Platform Dashboard’a giderek herşey yolunda mı bir bakalım.

“Etkinlikler” üzerinden platform üzerinde gerçekleşen işlem loglarını izleyebilirsiniz.

“Google Cloud Status Dashboard” üzerinden de Google’ın tüm Cloud uygulamalarına ait güncel hizmet durumlarını izleyebilirsiniz.

Keyifli günler.

 

 

2 Comments

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir