Azure ile bulut bilişime giriş

“Azure ile bulut bilişime giriş” yaparken önce bulut bilişimin getirdiği avantajlara kısaca değinelim.

  • Aslında işletim sistemi kurulumunu siz değil sizin yerinize Azure yapıyor olduğundan pek işletim sistemi kuruyor sayılmazsınız. Bu nedenle local bir kuruluma nazaran Azure üzerinde bir sanal makineyi sıfırdan oluşturarak çalıştırmak daha az zaman alır. Kurulumdan çok Azure üzerindeki işlemler ağırlıklı olarak işletim sistemi ya da servisin kullanacağı kaynakları tanımlamaktan ibarettir.
  • Kurulumunu yapacağınız işletim sistemine dışarıdan erişmek için VPN kullanmanız ya da bir Firewall rule tanımlamanız gerekmez. Ama aynı zamanda Azure için de VPN gateway gibi ilave erişim tedbirleri tanımlayabilir ve hizmetlerinize daha güvenli şekilde erişebilirsiniz.
  • Kurulum ve yedekleme için ayrı donanım ve enerji kaynakları planlamanız gerekmediğinden hem zamandan hem de paradan tasarruf edersiniz.
  • Azure portalda sunulan hazır iso kalıpları sayesinde işletim sistemi isolarını download etmekle zaman ve bant genişliği kaybı yaşamamış olursunuz. Kurmak isteyebileceğiniz bir sürü işletim sistemi, uygulama ve servis Azure portal üzerinde zaten mevcuttur.
  • Enerji ve iklimlendirme gibi altyapı bakım ve yatırımlarına gerek olmadığından sürekliliğin sağlanmasını garanti altına almış olursunuz.
  • İşletim sistemi ve servisler için önemli olan güncellik Azure üzerinde sürekli olarak güncellenen hizmetler ve servisler sayesinde maksimum seviyededir. Azure aboneliğinize ait hizmetler güncelliğini kaybetmez.
  • Artık Bulut Bilişim içinde oturmuş bir hizmet alma yöntemi olan “Kullandıkça öde” gibi seçeneklerle tasarruf oranınızı maksimize edebilirsiniz.
  • Microsoft Azure geçişlerini teşvik etmek için daha avantajlı lisans maliyetleri sunduğundan lisanslama maliyetlerinizi minimize edebilir aynı zamanda güncel lisanslarınızı da Azure platformunda kullanabilirsiniz.
  • Azure’un bir diğer avantajı ise IT uzmanı istihdamına gerek kalmadan bir Azure iş ortağından destek alarak süreçlerinizin sürekliliğini ve verimliliğini sağlayabilirsiniz(Genellikle küçük işletmeler için uygundur).

Yukarıda sıraladığımız başlıklar Azure’un getirdiği ciddi avantajlar olsa da bazı dezavantajları da vardır. Hizmet alınan danışman firmanın yeterli ilgi ve yetkinliği sunamaması. Doğru şekilde planlanamamış projelerde erişim sorunları ve zaman kayıplarının ortaya çıkması Bulut Bilişim’in getirdiği riskler arasındadır.

Kuruluma sanal makinemizi oluşturarak başlayalım.

Görüntüdeki gibi hesabımızda oturum açtıktan sonra “Create a resource” ile devam edelim

Kurulumda kullanmak istediğimiz işletim sistemini seçerek devam edelim. Ben “Ubuntu Server 16.04 LTS’yi seçerek ilerliyorum. Denemek istediğiniz bir çok alternetiften birini seçerek devam edebilirsiniz. Seçtiğimiz işletim sisteminin kurulumunu bizim yerimize Azure yapıyor olacak. Bu nedenle Linux deneyimine sahip değilseniz çekinmeniz oldukça yersiz.

Kaynaklarımızı ve kullanıcı adı ve parolamızı tanımlayalım. Performans beklentimiz yüksek olmadığından SSD yerine HDD disk seçerek kredimi idareli kullanmayı tercih ettim. Burada tercih tamamen size ait.

Azure farklı kaynak planları sunarak size gerektiği kadar bir kaynak için ödeme yapma imkanı tanır. Burada ben de benim için oldukça yeterli olan işaretli planı seçerek devam ediyorum.

Network ve monitoring ve diğer opsiyonel seçenekleri tanımlıyoruz.

Azure hizmetleri için backup planları da planlayabilirsiniz. Sanal makinenizi oluştururken de yapabileceğiniz bu tanımlamada ben günlük ve haftalık bir yedekleme planı oluşturdum.

Seçeneklerimiz uygulanıyor.

Kullanım şartlarını onaylayarak ilerliyoruz.

Sanal makinemiz hazırlanıyor. Bu işlem 1-2 dakika sürecektir.

Sanal makinemiz çalışıyor. Dashboard’da sanal makinemize ait host ismi, atanan ip adresi ve abonelik türü gibi bilgileri görüyorsunuz.

“Connect” butonunu tıkladığımızda bize hesabımıza nasıl erişebileceğimizin bilgisi paylaşılıyor. SSH ile erişeceğimiz Ubuntu Server’a Putty ya da Linux terminal üzerinden kullanıcı adı ve size atanan ip adresinizin bir birleşimi olan aşağıdaki örnekteki gibi erişebilirsiniz.

[email protected]” gibi.

Open ile hesabınızda oturum açmadan önce bilgilerinizi Putty’de girdikten sonra “save” butonunu tıklarsanız Putty sizin için kullanıcı adı ve ip adresinizi anımsayacaktır.

Putty’nin sunucuya erişebilmek için paylaştığı güvenlik uyarısını dikkate alarak “Yes” ile devam ediyoruz. Aksi taktirde sunucuya erişemeyiz.

Artık parolamızı girerek oturum açabiliriz.

Azure dashboard üzerinde sanal makinemizin kaynak kullanımlarının grafiksel olarak değiştiğini göreceksiniz.

Bu arada Ubuntu’yu güncelleyelim ve üzerine Odoo ERP gibi keyifli birşey kuralım diyorum. Ne dersiniz?

Keyifli günler.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir