Gnome Boxes üzerinde Windows 10 Pro kurulumu

Boxes güncel Gnome ile birlikte gelen bir sanal makine yöneticisidir. Daha önceki bir kaç makalemizde Windows platformunda Linux kurulumlarını içeren Virtualbox sanal makine yöneticisini kullanmıştık. Bugün ise tam tersine Fedora workstation üzerinde çalışan Gnome Boxes sanal makinesinde Windows 10 Pro kurulumu gerçekleştireceğiz. Gerekçemiz ise platform bağımsız şekilde kullanamadığımız bazı uygulamalara gerektiğinde Windows sanal makinemiz üzerinden erişebilmek olacak. Neden bu yönde bir çaba içinde olduğuma gelecek olursak. Tıpkı eskiden olduğu gibi Fedora Linux’a taşınmaya karar verdim. Eski mahallemi ve komşularımı ne kadar özlemiş olduğumun farkına vardım. E tabi Windows’a da yer yer ihtiyacımız olacak. Hazır kurulum yapacakken makale haline getirerek paylaşmak istedim. Memnuniyetimi de yine zamanla kullandıkça paylaşıyor olacağım. Kullanım amacımız iş uygulamalarını da kapsadığı için yararlı olmasını umuyorum.

Kurulumu Windows 10 Pro ile gerçekleştireceğim. Ancak Windows 8-8.1 ve Windows 7 için de kurulum adımları farklı olmadığından aynı adımları takip ederek sahip olduğunuz farklı bir lisansla da kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Kurulum dvd’niz bilgisayarınıza takıldığında Boxes medyanızı otomatik olarak görecek ve seçmenize de gerek kalmayacak. Bu durum kurulumda kullanacağımız iso kalıbı için de geçerli. Boxes iso kalıplarını algılayarak kurulum sırasında işinizi kolaylaştırmaya çalışır.

Boxes Fedora’da olduğu gibi diğer Gnome arayüzüne sahip dağıtımlarda “System Tools / Sistem Araçları” altındadır. Boxes’ı çalıştırarak “New / Yeni” butonu ile kuruluma başlıyoruz. Boxes, download linkini kullanarak iso kalıbınızı indirerek te kuruluma başlayabilir. “Enter url” butonu bu iş içindir.

Gördüğünüz gibi iso kalıbımız otomatik olarak yerine yerleşmiş. Eğer iso kalıbı ya da kurulum medyasını ekranda göremiyorsanız “Select a file / Bir dosya seç” butonundan seçerek ekleyebilirsiniz. Daha sonra “Continue / Devam et” seçeneği ile kurulumu başlatıyoruz.

Sanal makinemizin kullanacağı ram miktarı ve harddisk boyutu otomatik olarak belirlenmiş. Ancak mu miktarlar sanal makinemizi ne için kullanacağımızla ilgilidir. Kurulumu bu değerlerle yapabilecek durumda olsak ta eğer sanal makineye kuracağımız işletim sistemini aktif olarak kullanmayı planlıyorsak biraz daha fazla kaynak ayırmalıyız.

Görüntüdeki gibi 4gb ram ve 95gb sabit diski bu sanal makine için ayırdım. Bu değerlerin bilgisayarımda çalışmakta olan diğer işletim sistemlerini de dikkate alarak belirlemeliyim. Fedora workstation Windows 10 kadar kaynak harcamadığı için bu değerleri makul buluyor “Create / Oluştur” ile sanal makineyi oluşturuyorum.

Medya-iso kalıbımız Boxes sanal makinesinde boot edildi ve okunmaya başladı. Windows 10 kurulumumuz başlıyor. Donanım kaynakları kontrol ediliyor ve kurulum için herşeyin yolunda olup olmadığı kontrol ediliyor. Bundan sonraki adımlar klasik bir Windows kurulumu şeklinde ilerliyor olacak. Yani oldukça basit ve hızlı ilerleyeceğiz.

Dil ve bölge ayarlarımızı seçiyor ve “Next / İleri” butonu ile devam ediyoruz.

“Install now / Şimdi kur”u tıklayarak devam ediyoruz. Bu adımlar kurulumu bir medya yerine iso kalıbı ya da flash bellek ile yapıyorsanız daha hızlı ilerleyecektir.

Lisans anlaşmasını kabul ederek kuruluma devam ediyoruz.Sıra ne tür bir kurulum yapacağımızı seçmeye geldi.

“Custom” seçeneği bizim seçeneğimiz. İlk seçenekse halihazırda mevcut bir kurulumu yükseltmek istersek bir işe yarıyor olacak. Yani Windows’un önceki sürümlerinden güncel Windows’a upgrade seçeneği bu oluyor. Ancak Windows’un genel olarak zamanla oluşan performans sorunları nedeniyle bu seçenek normalde de pek tercih edilmez ve temiz kurulum olarak adlandırılan yeni bir kurulum gerçekleştirilir. Biz de “Custom” ile kurulum türümüzü seçiyoruz.

Tanımladığımız miktarda disk boyutunu bu ekranda görüntülüyor ve herhangi bir değişiklik yapmadan “Next / İleri” ile devam ediyoruz. Bu sayfada daha fazla disk bölümü görüyorsanız “Next” demeden önce doğru disk bölümünü seçtiğinize emin olmalısınız. Aksi durumda veri kaybına uğrayabilirsiniz.

Kurulum dosyaları diskimize kopyalanmaya başladı. Bu arada Boxes’ın kaynak kullanımının beni şaşırttığını söylemeden geçemeyeceğim. Bu durum kurulumumuzun performansını da tabiki olumlu etkiliyor ve hızlı bir kurulum devam ediyor.

Kurulum tamamlanmak üzere.

Sıra son dokunuşları yapmaya geldi.

Bölge ve klavye ayarlarımızı belirlemenin vakti geldi. Bu seçenekleri şimdi yapabilir ya da farklı bölge ve dil seçeneklerine ihtiyaç duyarsanız daha sonra da tanımlayabilirsiniz.

Kullanmak istediğimiz uygun seçeneklerle devam ediyoruz.

Bu ekranda ise bize ilave bir giriş dili eklemek isteyip istemediğimiz soruluyor. Gerek duymuyorsak “Skip” ile bu adımı atlayabilir ya da “Add layout” ile ekleyebiliriz.

Güncellemeler kontrol ediliyor ve yükleniyor.

Güncellemelerimizde tamamlamak üzere.

Bilgisayarımızın ihtiyacımıza uygun bir yapılandırmaya sahip olması için kişisel mi yoksa kurumsal seçeneklere mi ihtiyacımız olduğu soruluyor. Kişisel kullanım seçeneğini tıkladığımızda işimiz bitmiş olacak. Bu yüzden biz ikinci seçenekle devam ederek diğer seçenekleri de bir görmüş olalım.

Kurumsal bir Microsoft eposta hesabınız varsa bu ekranda kendimizi tanıtmanın vaktidir. Kullanıcı adı ve parolamızı giriyoruz.

Tanılama ve konum bilgisi gibi bazı seçenekleri kullanmak isteyip istemediğimiz soruluyor. Tavsiye edilen bütün seçeneklerin aktif edilmesidir. Bu sayede karşılaştığımız yazılım sorunları daha kolay teşhis edilebilir ve konum ve saat ayarları için ilave tanımlamalar yapmamız gerekmez.

Masaüstümüz hazırlanıyor.

Oturum açmak için PIN’imizi ayarlıyoruz. Bilgi güvenliği için bu adım önemli. Bu nedenle adımı atlamamıza izin verilmiyor.

Kimlik doğrulama için kendimize uygun olan yöntemi seçiyoruz. Bir arama yerine text mesajı benim için daha mantıklı gibi.

Şimdi PIN’imizi tanımlayabiliriz. Oturum açmakta sorun yaşarsak PIN’imizi kullanmamız gerekecek. Bu yüzden unutmayacağınız minimum 6 rakamdan oluşan PIN kodunuzu gerekiyorsa uygun bir yere not etmeyi unutmayın. Elbette sadece sizin erişebileceğiniz güvenli bir yere not etmekte yarar var.

Yapılandırma tamamlanıyor.

Ve kurulumumuzu tamamladık. Windows 10 her ne kadar diğer Windows sürümlerine göre daha güvenli bir işletim sistemi olsa da bir Linux ya da Mac OS X olmadığını unutmamak gerekiyor. Bu nedenle güvenliğiniz için güncellemeleri yüklemeyi ve en kısa sürede uygun bir güvenlik yazılımı edinmeyi unutmayın.

Yukarıda da belirttiğim gibi bu kurulumun amacı Fedora Workstation üzerinde sanal Windows 10 için verimliliği ölçmektir. Eğer performansından memnun kalırsam bu kullanımı aktif şekilde sürdürmeyi düşünüyorum. Karşılaşacağım sorun ve deneyimleri yazıyı güncelleyerek paylaşıyor olacağım. Ama ilk gün deneyimlerimi soracak olursanız gayet keyifli.

Kalın sağlıcakla.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir